Over Mees

mees

Dit is Mees. Hij is bijna twee en woont in Groningen. Hij is nieuwsgierig, altijd vrolijk en vol levenslust. Alleen: hij is ziek. Om een kans te hebben om te genezen, heeft Mees een speciaal soort bestraling nodig, protonenbestraling. Deze behandeling wordt in Nederland niet geleverd. Daarom moet Mees naar de Verenigde Staten. Hier zit een centrum met heel veel ervaring met het bestralen van kinderen op deze bijzondere manier.

Behandeling

Mees heeft een zeldzame soort kinderkanker: embryonaal rhabdomyosarcoom (RMS). Gelukkig zijn er geen uitzaaiingen gevonden. Mees’ behandeling bestaat uit een behandeling met chemokuren, maar dat alleen is niet voldoende. Doordat deze tumor op een plek groeit in het lichaam waar veel zenuwen, botten en bloedvaten zitten (bij het ruggenmerg en in het bekken), is het niet mogelijk de tumor (geheel) te opereren. Daarom moet Mees behandeld worden met bestraling. Reguliere bestraling richt echter veel te veel schade aan in Mees’ kleine lijfje. Het enige wat overblijft is protonenbestraling. Deze wordt helaas niet in ons land aangeboden. Wel in de Verenigde Staten. In juni gaat Mees voor ten minste acht weken naar Florida, naar een gespecialiseerde kliniek om deze therapie te ondergaan.

Embryonaal Rhabdomyosarcoom

Deze soort tumor is uiterst zeldzaam en helaas agressief en snelgroeiend. In Nederland treft deze ziekte jaarlijks 10 – 15 kinderen (zes tot acht keer per miljoen kinderen). Het is een kwaadardige tumor die uitgaat van ‘weke delen’, in dit geval, dwarsgestreept spierweefsel. Uitgebreidere informatie over deze soort kanker is te vinden op de website van SKION (Stichting Kinderoncologie Nederland).