Mees is vier jaar


Notice: Use of undefined constant ICL_LANGUAGE_CODE - assumed 'ICL_LANGUAGE_CODE' in /home/burobaum2/webapps/voormees/wp-content/themes/voormees/single.php on line 23

Posted by: Jan Willem Wennekes on 17 juni 2015

foto_website_mees4Vandaag is het feest, want Mees is jarig. Groot feest, want onze kanjer is vier jaar geworden! Deze dag voelt tegelijk ook heel dubbel. Een paar weken geleden hadden we niet gedacht, dat Mees zijn vierde verjaardag nog zou halen. Eind januari kwam namelijk het slechte nieuws dat Mees z’n kwaadaardige tumor terug is. Dat nieuws sloeg in als een bom. Het leek allemaal zo goed te gaan, vorig jaar rond deze tijd, toen hij drie jaar werd. Na het afronden van de protonenbestraling in Florida is het toch ruim anderhalf jaar heel goed gegaan. En met de kennis van nu zijn we extra blij, dat we al die goede tijd erbij gekregen hebben.

Mees is na de slechte uitslag begin dit jaar direct gestart met chemo. Heftig om weer in die ziekenhuismolen te zitten en met de onzekerheid te moeten leven over wat deze keer de uitkomst zal zijn. De oncologen waren deze keer niet zo optimistisch en dat maakte het extra moeilijk om te blijven hopen op een goede afloop. Maar dat is het enige wat je als ouder kunt doen, blijven hopen en proberen te focussen op de positieve dingen. Er was een kleine kans, dat de tumor zou slinken en er misschien een genezende ingrijpende operatie mogelijk zou zijn. Hoe klein die kans ook leek, toch vestigden we daar onze hoop op. Ondertussen bereidden we ons tegelijk ook voor op de mogelijkheid dat het niet goed zou komen. We koesterden elk mooi moment met Mees, hebben veel foto’s en filmpjes gemaakt, zijn op vakantie gegaan naar de zon, en zijn zelfs met hem, zijn zusje, oppas Willie en zijn beste vriendjes ‘getrouwd’. Dat was zijn grootste wens en stichting Make-a-Wish heeft daarvoor een hele mooie feestelijke dag georganiseerd. Een dierbare herinnering. We probeerden hoe moeilijk en dubbel het ook voelde, om te genieten en hoop te houden. En dat lukte aardig. Mees hielp ons daar geweldig goed bij. Net als de vorige keer bleef hij vrolijk, was hij lekker aan het spelen met zijn vriendjes.

Helaas kreeg Mees begin april meer pijn, en kon hij zijn urine niet meer goed kwijt. Een spoed MRI bracht het vernietigende nieuws: de tumor groeide door onder chemotherapie. We wisten meteen wat deze slechte uitslag betekende. Mees kan niet meer beter worden. Vreselijk. Ook al hadden we ons hier op voorbereid, als je het dan echt hoort, is het niet te bevatten. Eigenlijk kunnen we het nog steeds niet echt bevatten wat er straks gaat gebeuren. Dat onze vrolijke vent steeds zieker zal worden, mogelijk meer pijn gaat krijgen, en er straks niet meer zal zijn. Dus we proberen daar nog niet teveel aan te denken, dag voor dag te leven, niet te ver vooruit te kijken. We beleven deze tijd heel intens en genieten elke dag van hem en zijn zusje Ella.

Vorig jaar schreven we het ook, en dit jaar geldt het des te meer: vandaag is vandaag, vandaag is het feest! Een feest voor Mees, een feest om nooit te vergeten. De verjaardag van zijn leven! Mees kijkt al weken, misschien al wel maanden, uit naar deze dag. Op de vraag: ”hoe oud ben je?” kwam er telkens een trots antwoord: ”drie-bijna-vier en dan mag ik naar school!” En nu is hij vier jaar en kan niet wachten om naar school te gaan. En dan was er al ook weken een andere verjaardagswens: een heuse Duplo-trein. Mees heeft hem een tijd geleden in een speelgoedwinkel gezien en sindsdien staat hij met stip op nummer 1 op de verlanglijst, samen met aardbeientaart en een BBQ-feestje met zijn vriendjes. En dat gaan we dus doen. Taart eten, vriendjes over de vloer, vuur stoken en spelen met de Duplo-trein. We zijn zo intens dankbaar en blij dat we deze dag nog met hem kunnen vieren, en dat hij er zelf ook zo van kan genieten. Hij is energiek, vrolijk en geniet van alle aandacht. En dat is het belangrijkste, dat onze kanjer een fijne dag heeft. Een dag om nooit te vergeten!